Utrikes

Oro stör historiskt val i Libyen

UTRIKES

Tripoli. I dag gick Libyen till det första fria valet på 50 år.

Närmare tre miljoner libyer ska välja ett provisoriskt parlament som ska utse en regering. AFP rapporterade att köerna med ivriga väljare ringlade långa i huvudstaden Tripoli.

Till skillnad från sina postrevolutionära grannländer har Libyen inte någon enskild stark politisk grupp som kan hoppas på majoritet i parlamentet. Bedömare tror i stället på samarbeten mellan islamistiska och liberala grupper. Även många liberaler vill att landets lagar ska bygga på muslimsk sharia.

– Ord räcker inte för att beskriva min glädje, det här är en historisk dag, sade Fawziya Omran, en av de kvinnor som köade vid Ali Abdullah Warith-skolan i huvudstaden, till AFP.

Flera väljare var rörda, andra kom insvepta i svarta, röda och gröna flaggor - de färger som symboliserar upproret som ledde till att diktatorn Muammar Gaddafi störtades i fjol.

Samtidigt gjorde olika former av sabotage att 101 vallokaler i främst östra Libyen inte har kunnat öppna, säger valkommissionens ordförande enligt AFP.

– 94 procent av vallokalerna öppnade, säger ordföranden Nuri al-Abbar till reportrar i Tripoli.

Totalt ska det gå att rösta vid 1 453 av de 1 554 vallokalerna.

Demonstranter som kräver fler platser i parlamentet stör valet i östra delen av landet. Flera vallokaler i bland annat Ajdabiya har tvingats stänga, uppger tjänstemän för AFP.

Röstandet i oaserna Jalo och Ojla i sydöstra Libyen har också störts, och ett plan med valmaterial har hindrats från att starta från området.

Valkritiska demonstranter i Benghazi i östra Libyen har tänt eld på valsedlar efter att ha stulit dem från en vallokal, uppger vittnen för Reuters. Demonstranterna ska ha eldat upp valsedlarna på ett torg i staden och sedan kört därifrån, skjutande i luften.

Benghazi var något av en språngbräda för fjolårets uppror mot Muammar Gaddafi. De senaste veckorna har lokala grupper protesterat mot dagens val, eftersom de anser att öst försummas av de styrande i huvudstaden Tripoli och att regionen borde få mer makt.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes