Utrikes

Samma gärningsman till attackerna

UTRIKES

Danmark. Den man som skjutits ihjäl av polis i Köpenhamn tros vara samma man som sköt vid Vilksmötet och mot synagogan. Det meddelar dansk polis på en direktsänd presskonferens med anledning av attentaten.

Den danska polisen hade spaning på en adress i Nørrebro, enligt ett pressmeddelande på Köpenhamnspolisens webbplats. När en person anlände till adressen och polisen gav sig tillkänna öppnade mannen eld. Polisen besvarade då skottlossningen och mannen dödades.

Polisen bekräftar nu om det finns ett samband med dygnets tidigare skottlossningar.

En person sköts ihjäl med ett skott i huvudet vid en synagoga på Krystalgade, strax söder om Nørreport station, vid 01-tiden. Enligt danska TV2 News var det en ung judisk man, som var medlem av den judiska församlingen och som stod och vaktade ingången då en konfirmation pågick trots den sena timmen. Två poliser på platsen träffades i arm och ben, men det är ingen fara för deras liv, uppger polisen.

Gärningsmannen flydde därefter från platsen till fots. Polisen spärrade av delar av innerstaden, bland annat delar av Strøget, och ett stort polisuppbåd sökte efter gärningsmannen. Stationen vid Nørreport evakuerades och stängdes, men kunde öppnas igen efter några timmar.

Svensk polis har under natten och morgonen varit i kontakt med dansk polis, inte minst för att besvara frågan om dåden skulle kunna ha någon koppling till Sverige.

– Men i nuläget finns inget som tyder på någon Sverigekoppling, säger Magnus Lefèvre, vakthavande befäl i polisregion Syd.

Utökade kontroller

Samtidigt har polisen utfört kontroller vid betalstationen på den svenska sidan av Öresundsbron.

– Det har vi gjort i förebyggande syfte om det skulle komma information om att någon gärningsman skulle fly till Sverige. Men i nuläget finns inget som tyder på det, säger Lefèvre.

Kontrollerna innebär inte att alla bilar och andra fordon från Danmark stoppas, och enligt Lefèvre är det en "begränsad" polisstyrka som sköter bevakningen vid Lernacken.

Polisen på svenska sidan utför sedan tidigare tillsyn bland annat vid religiösa byggnader.

– Givetvis är vi extra vaksamma när sådant här händer. Men just nu vet vi inte om attentatet i Danmark har någon anknytning till synagogan eller om det var en tillfällighet, säger Magnus Lefèvre.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes