Utrikes

Svensk polis sköt mot terrorist

UTRIKES

Köpenhamnsterror. Svensk polis kan ha förhindrat att en massaker utbröt vid helgens attentat vid kulturhuset Krudttønden i Köpenhamn. Enligt Sydsvenskan uppger flera poliskällor att en av de svenska poliserna som skyddade Lars Vilks på mötet ska ha skjutit tillbaka mot terroristen.

– Jag vet att en av dem tömde hela sitt magasin mot gärningsmannen och avbröt angreppet, säger polisen som tagit del av händelsen till tidningen.

Två svenska poliser fanns på plats vid mötet. När gärningsmannen sköt besvarade en av de svenska poliserna elden, samtidigt som Lars Vilks fördes i säkerhet. Vare sig svensk eller dansk polis vill kommentera uppgifterna, skriver Sydsvenskan.

Konstnären, som kan ha varit målet att ett av helgens terrorangrepp i Köpenhamn, anser att den danska polisen har undervärderat hotbilden mot honom. Polisen har inte heller, enligt den svenske konstnären, beaktat att hotbilden troligen förvärrats efter terrorattackerna i Paris tidigare i år.

– De hade inte ökat säkerheten. Det var samma som det varit tidigare, säger Lars Vilks till nyhetsbyrån AFP.

I augusti 2007 publicerade flera svenska tidningar teckningar av Lars Vilks med profeten Muhammed framställd som rondellhund. Teckningarna väckte omfattande protester och Vilks blev ett hatobjekt för islamister.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes