EU: För tidigt tala om misslyckande

Publicerad:
Uppdaterad:

Ukrainakrisen. Den senaste utvecklingen i Ukraina är inte uppmuntrande, men det är för tidigt att säga att Minsk-överenskommelsen har misslyckats, anser EU:s utrikeschef Frederica Mogherini. Efter bara tre dagar är den överenskomna vapenvilan oerhört skör.

Våldsamma gatustrider rasade på tisdagen i Debaltseve innan rebeller utrustade med automatvapen, raketgevär och granatkastare tog över kontrollen över stora delar av den lilla staden stadsdel för stadsdel från den ukrainska armén. En talesman för det ukrainska försvaret bekräftade att flera arméenheter var omringade.

Ingen mat

Eduard Basurin, försvarsansvarig i den självutropade folkrepubliken Donetsk, sade på kvällen att hundratals ukrainska soldater har gett upp. Enligt Basurin har många av dem frostskador och flera av dem har inte ätit på flera dagar. Han lovade att milisen skulle återföra dem till sina anhöriga, så snart den ukrainska armén upphört med beskjutningarna.

Enligt rebellernas uppskattningar har det funnits 8 000 ukrainska soldater i staden med 5 000 invånare. Många civila har fått trängas i källare utan mat och vatten under ett par veckors tid.

– Omkring 80 procent av staden är nu i rebellernas händer, sade Vladimir Kononov, "försvarsminister" i Donetsk, till det ryska nyhetsmediet Life News.

Inte bekräftat

Varken observatörer från den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen (OSSE) eller oberoende journalister har kunnat ta sig in i Debaltseve så uppgifterna har därför inte kunnat bekräftas från annat håll.

Ukrainska företrädare förnekar rebellernas uppgifter, men medger att soldater i en försörjningskonvoj tillfångatogs i måndags.

Ukrainas president Petro Porosjenko har bett EU och det internationella samfundet om en skarp reaktion mot "rebellernas och Rysslands försåtliga handlingar".

"Sluta omedelbart!"

– Alla parter som undertecknade överenskommelsen (i Minsk) anser fortfarande att den bör förverkligas, och därför vore det fel att säga att den har misslyckats, sade Mogherini på en presskonferens i Lissabon, skriver Reuters.

FN:s säkerhetsråd uppmanar alla parter i den ukrainska konflikten att omedelbart upphöra med fientligheterna och följa vad Minsk-avtalet ålagt dem.

Den ryske presidenten Vladimir Putin hoppas för sin del att parterna respekterar Minsk-avtalet och säger att det inte finns någon militär lösning på konflikten i sydöstra Ukraina.

TT

Publicerad: