Utrikes

"Hjältepilot" dog med styrspak i handen

UTRIKES

Taiwan. Piloten på det flygplan som i onsdags kraschade i en flod i Taiwan har hittats död, med styrspaken i händerna. Orsaken till olyckan tros vara att motorerna lade av.

41-årige Liao Chien-tsung har hyllats som en hjälte för att ha styrt det störtande planet bort från tätbefolkade områden och höga byggnader. Hans kropp har nu hittats i cockpit och hans ben uppges vara illa tilltygade.

"Han kämpade för att hålla kvar i styrspaken till det sista ögonblicket, i ett försök att kontrollera planets riktning och för att minska antalet offer", rapporterar China Times.

Planets svarta låda visar att båda motorerna lade av innan kraschen, enligt Reuters.

– Den högra motorn fattade eld och utlöste en varning i cockpit. Man stängde då av den vänstra motorn och piloten försökte att starta om den, men lyckades inte, säger Thomas Wang, chef för flygsäkerhetsrådet som undersöker olyckan, till AFP.

Trans Asia flight GE235 störtade strax efter avfärden från Songshan flygplats i Taipei. 35 personer som fanns ombord har hittats döda. Femton personer har överlevt och åtta personer saknas fortfarande.

Olyckan är den andra som drabbar flygbolaget på bara sju månader. Enligt taiwanesiska medier kan brist på arbetskraft och otillräcklig utbildning ha påverkat säkerhetsrutinerna.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes