Utrikes

Ny regering i Jemen trots bojkott

UTRIKES

Sanaa. Jemens nya regeringsmedlemmar har svurit sina ämbetseder trots uppmaningar till bojkott. Landet hotas att kastas in i allt djupare politiskt kaos.

Regeringen presenterades i fredags och innehöll sex anhängare till den militanta Huthi-gruppen. Av de 34 ministrar som presenterats svor 29 sina ämbetseder på söndagen. Åtgärden har setts som ett försök av den nye presidenten Abd-Rabbu Mansur Hadi att finna en lösning på den våldsamma politiska konflikten i landet.

Men Huthi-rebellerna i landet avvisade förslaget och krävde att flera ministrar, som de anser vara korrupta eller okvalificerade, plockas bort.

Även den störtade presidenten Ali Abdullah Saleh har avvisat regeringen. Han uppmanar medlemmar i sitt eget parti, Allmänna folkkongressen (på engelska förkortat GPC), som nuvarande presidenten också tillhör, att tacka nej till ministerposterna som de erbjudits.

Mansur Hadi har samtidigt fått lämna partiledningen. Anledningen är att han enligt uppgifter ska ha bett FN:s säkerhetsråd att införa sanktioner mot både Saleh och två ledande Huthi-rebeller, vilket rådet gjorde strax efter att den nya regeringen presenterats.

Sedan Saleh störtades 2012 har han enligt USA blivit en av Huthi-upprorets främsta supportrar. USA anser att ex-presidenten använder rebellerna för att försöka skapa tillräckligt mycket instabilitet för att iscensätta en kupp.

Huthi-rebellerna intog Sanaa förra månaden och har även kontroll över andra delar av Jemen.

TT-AFP-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes