Olja i nya EU-sanktioner mot öst

Publicerad:
Uppdaterad:

Bryssel. Rysslands största oljebolag tillhör de drabbade när EU går vidare med sina sanktioner med anledning av kriget i Ukraina.

Åtgärderna godkändes formellt av EU:s 28 medlemsländer via brev på måndagen, uppger diplomatkällor i Bryssel. Exakt vad paketet består av blir dock känt först när det publiceras i EU:s officiella tidning, tidigast under natten mot tisdagen.

Från det som läckt ut från det möte i fredags då planerna spikades finns framför allt åtgärder mot den ryska oljesektorn. Stora statskontrollerade oljebolag som Rosneft, Transneft och Gazprom Neft kommer att sättas upp på listan över företag som inte tillåts låna eller på annat visa skaffa kapital i EU.

"Det här ökar effektiviteten i de åtgärder som redan finns på plats. Det förstärker också principen att EU:s sanktioner är direkt riktade mot att få till en förändring i Rysslands agerande i Ukraina", skrev EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och rådsordföranden Herman Van Rompoy i ett gemensamt uttalande i fredags.

Utöver oljebolagen väntas även fler åtgärder mot statskontrollerade ryska banker och energi- och försvarsbolag, även om de största gasbolagen - däribland huvudbolaget Gazprom - ännu inte drabbas.

Ytterligare ett 20-tal namn förs dessutom upp på listan över personer som ska vägras inresa och få eventuella tillgångar frysta.

TT:s korrespondent

Publicerad: