Erekat: Frysta pengar ett krigsbrott

Publicerad 2015-01-03

Stockholm. Israel fryser en månatlig utbetalning till Palestinska myndigheten för dess strävan att ansluta sig till Internationella brottmålsdomstolen (ICC). Ett nytt "krigsbrott", enligt en högt uppsatt palestinsk tjänsteman.

Palestinierna lämnade in sin ICC-ansökan till FN i fredags. Genom en anslutning till ICC skulle Palestinska myndigheten ges möjligheten att kräva att israeliska ledare ställs inför rätta för krigsbrott vid domstolen i Haag.

En israelisk tjänsteman uppgav på lördagen att regeringen har beslutat att frysa en månatlig utbetalning till Palestinska myndigheten på 500 miljoner israeliska shekel (cirka 1 miljard kronor). Myndigheten är beroende av utbetalningen för att bland annat kunna betala löner till offentligt anställda.

Ökade spänningar

– Det här beslutet är ett nytt israeliskt krigsbrott, men vi kommer inte att backa, sade den palestinske chefsförhandlaren Saeb Erekat till AFP efter beskedet om att utbetalningen skulle ställas in.

En annan israelisk källa sade till nyhetsbyrån Reuters att de palestinska ledarna själva borde känna fruktan för rättsliga åtgärder som Israel kan vidta.

– Israel överväger möjligheterna för omfattande åtal i USA och på annat håll, säger tjänstemannen.

Åtal skulle då väckas mot den palestinske presidenten Mahmud Abbas och andra högt uppsatta palestinier för deras samarbete med terrorstämplade islamistorganisationen Hamas.

Hotat bistånd

Israel är, liksom dess främsta allierade USA, inte anslutet till ICC. Även USA har reagerat negativt på det senaste palestinska initiativet. En amerikansk tjänsteman som inte ville framträda med namn varnade för att palestiniernas agerande kan få negativa följder för det amerikanska biståndet till Palestinska myndigheten och tillade att det i så fall inte borde komma som någon överraskning.

Det amerikanska biståndet uppgår till drygt tre miljarder kronor om året.

TT