Många flyktingar till grekiska öar

Publicerad:
Uppdaterad:

Grekland. Nästan 21 000 migranter har anlänt till Grekland bara under den senaste veckan. Det är nästan hälften så många som kom under hela förra året, enligt FN.

Majoriteten - mer än åtta av tio personer - har flytt från inbördeskriget i Syrien. 14 procent kommer från Afghanistan och tre procent från Irak.

Flyktingarna möter ett kaos när de anländer till Grekland. De tvingas sova utomhus under dåliga förhållanden och polisen har slagit migranter med batonger. FN:s flyktingorgan UNHCR varnar för den växande flyktingkrisen på de grekiska öarna.

– Mottagandet, service och registreringsprocessen måste akut förbättras på både öarna och fastlandet, sade William Spindler, talesperson för FN:s flyktingorgan, till medier i Genève.

Pekar på EU

Det redan dåligt organiserade grekiska mottagandet ansträngs nu ytterligare och landets urusla ekonomi hjälper heller inte upp situationen. Spindler uppmanade EU att gemensamt göra mer i flyktingkatastrofen.

– Vi behöver hantera situationen i hela regionen, inte bara i Grekland, sade han och påstod att majoriteten av flyktingarna reser vidare till norra Europa.

Fem syriska migranter omkom på tisdagen när en mindre båt kapsejsade på väg från turkiska Bodrum till den grekiska ön Kos.

Högsta månadssiffran

Fram till den 14 augusti i år har nästan 160 000 båtflyktingar anlänt till Grekland, enligt FN. Tidigare kom betydligt fler till Europa via Italien, men under de senaste månaderna har vågen av flyktingar förflyttats.

EU:s gränskontrollmyndighet Frontex har räknat till 107 500 migranter som anlänt till unionens gränser under juli månad. Det är första gången siffran för en enda månad överstiger 100 000 och det högsta antalet sedan Frontex började föra statistik 2008.

TT-AFP

Publicerad: