Utrikes

Kvinnor ofta förövare i trafficking

UTRIKES

Wien. Kvinnor spelar oväntat stor roll i handel med människor för sexuella ändamål, så kallad trafficking. Många kvinnor som döms för trafficking är dessutom före detta offer för samma brott.

Uppgifterna är tagna ur en färsk rapport från FN:s organ för narkotika- och brottsbekämpning (UNODC). Organisationen har i sin största rapport någonsin i ämnet sammanställt uppgifter från 150 länder.

Rapporten visar att i 30 procent av de undersökta länderna är kvinnor i majoritet bland dömda för handel med kvinnor. På flera platser, som Östeuropa och Centralasien, utgör kvinnor mer än 60 procent av alla dömda.

Trots att antalet uppklarade brott i många länder är låg och mörkertalet därför kan antas vara stort menar UNODC att kvinnliga gärningsmän är vanligare inom trafficking än inom något annat brott.

– Det är chockerande att se hur tidigare offer blir förövare. Vi måste försöka förstå de psykologiska, ekonomiska och tvingande anledningarna till varför kvinnor rekryterar andra kvinnor in i slaveri, säger UNODC:s chef Antonio Maria Costa.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes