Utrikes

Obama-plan mot bolånekrisen

UTRIKES

Phoenix. President Barack Obama lägger i kväll svensk tid fram en plan som syftar till att hindra tvångsförsäljningar av miljoner amerikaners bostäder. Obama framträder i Arizona, en av de delstater som drabbats värst av bolånekrisen.

Regeringens plan ska hjälpa miljoner amerikaner att återfinansiera eller ändra lånevillkoren för att minska månadskostnaderna. Det ska i sin tur rädda dem undan tvångsförsäljningar.

Målet är att få ned bolånekostnaderna, så att de hamnar på en överkomlig nivå, vilket beräknas vara runt 31 procent av låntagares inkomst före skatt.

Planen ska hjälpa mellan sju och nio miljoner familjer som drabbats av bolånekrisen.

Obamas rådgivare David Axelrod sade i söndags att regeringen kommer att anslå i runda tal mellan 50 och 100 miljarder dollar till att hejda krisen på bostadsmarknaden.

En anonym källa säger att det handlar om fler åtgärder utöver att stoppa tvångsförsäljningarna.

En effekt som Obamas regering också hoppas uppnå med satsningen är att huspriserna ska börja gå upp igen. De många tvångsförsäljningarna har fått bostadspriserna att sjunka dramatiskt.

Det är knappast någon slump att Vita huset valt att förlägga Obamas framträdande till Arizona. Där såldes 117 000 bostäder förra året exekutivt till följd av förfallna bolån. Delstaten ligger därmed på en föga eftertraktad tredje plats på den nationella krislistan.

På gymnasieskolan i Phoenixförorten Mesa sekonderas Obama av finansminister Timothy Geithner och bostadsminister Shaun Donovan.

Ytterligare en effekt som regeringen vill åstadkomma är att en stabilisering av bostadsmarknaden ska göra det lättare för hushåll och företag att få banklån. Bankernas striktare utlåningspolicy i bolånekrisens spår har slagit hårt mot hela ekonomin.

Geithner sade i dag att finansdepartementet kommer att fördubbla sitt ekonomiska stöd till bolånejättarna Fannie Mae och Freddie Mac till 200 miljarder dollar vardera för att stabilisera bostadssektorn.

TT-Reuters-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes