Utrikes

USA-oro över sharialag i Pakistan

UTRIKES

Washington. Richard Holbrooke, USA:s sändebud för Afghanistan och Pakistan, är oroad över att Pakistans gått med på att den islamska sharialagen införs i den talibanstyrda Swatdalen.

På torsdagen ringde Holbrooke till president Asif Ali Zardari som försäkrade att överenskommelsen med islamisterna var "ett provisoriskt arrangemang" för att stabilisera den oroliga regionen norr om huvudstaden Islamabad.

– Han (Zardari) förnekar inte att människorna som styr Swat nu är mordiska ligister och militanter och att de utgör en fara inte bara för Pakistan utan också för USA, sade Holbrooke i en intervju med tv-bolaget CNN.

Avtalet mellan Pakistans regering och en militant islamistgrupp om att införa islamisk lag i Swatdalen slöts i måndags. Det kan bana väg för fred, hoppas regeringen i Nordvästra gränsprovinsen och islamisterna har lovat vapenvila så snart sharia införts.

Swatdalen var tidigare ett populär turistområde, men förvandlades till en stridszon när islamisterna tog till vapen för två år sedan.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes