Utrikes

Burmas NLD ställer krav för samtal

UTRIKES

Rangoon. Burmas inspärrade oppositionsledare Aung San Suu Kyi träffade på måndagen FN-sändebudet Ibrahim Gambari under dennes försök att få henne och landets militärregim att börja förhandla om politiska reformer.

Suu Kyi tilläts tillfälligt lämna sin husarrest, där hon suttit i merparten av de senaste 19 åren, och bege sig till ett statligt gästhus för mötet med Gambari.

En talesman för Suu Kyis oppositionsparti Nationella demokratiförbundet (NLD) släckte dock eventuella förhoppningar om ett genombrott eller en kompromiss vid mötet då han underströk att partiet håller fast vid de förhandsvillkor man har satt upp för att alls börja förhandla med Burmas styrande generaler.

Tre villkor

Dessa villkor är enligt talesmannen Nyan Win att alla politiska fångar - även Suu Kyi - släpps fria, att den nya författning som juntan infört omprövas och att valresultatet från 1990 respekteras. I parlamentsvalet det året vann NLD en jordskredsseger, som dock militären valde att helt ignorera.

Suu Kyi kommer att hålla fast vid dessa villkor även om FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon reser till Burma, tillade Nyan Win. Det har ryktats om att Ban planerar ett sådant besök för att försöka rubba dödläget i frågan om politiska reformer i landet.

– Minimikravet är att alla politiska fångar friges, sade Suu Kyi enligt talesmannen till Ibrahim Gambari under det drygt timslånga mötet i landets största stad Rangoon. I samtalet deltog också fem andra höga NLD-företrädare.

Tusentals samvetsfångar

Enligt en organisation i Thailand som samlar information om situationen i Burma sitter för stunden 2 162 människor inspärrade där enbart för sin politiska eller religiösa övertygelses skull.

Gambari kan ändå vara glad att Aung San Suu Kyi tog emot honom. Senast han var i Burma, i augusti i fjol, vägrade hon att träffa honom. Det tolkades som en protest mot att FN till synes tycks ha accepterat det av militärregimen planerade valet 2010 som bas för framtida politiska reformer. NLD kräver att 1990 års valresultat ska gälla som utgångspunkt.

På tisdagen fortsätter FN-sändebudet till juntans nya huvudstad Naypyidaw. Ovisst var dock om Gambari där skulle få träffa militärregimens högste ledare Than Shwe.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes