Handel i fokus vid EU-debut för Macron

Publicerad 2017-06-22

EU. Frihandel, javisst. Men naivitet, nej tack.

Frankrikes nye president Emmanuel Macron fick omedelbart försvara sin syn på handel och protektionism när han toppmötesdebuterade i Bryssel.

I höst kommer han till Göteborg.

Frankrike har tryckt på för att EU:s stats- och regeringschefer under fredagens handelsdiskussion ska enas om att åtminstone utreda hur en förhandsgranskning av icke-europeiska övertaganden av strategiska industrier och företag skulle kunna gå till.

Det luktar protektionism, tycker kritikerna. Men president Macron vill inte hålla med.

– Min åsikt är klar: Jag är för frihandeln, som är väldigt viktig för tillväxten och vitaliteten i ekonomin. Men jag är inte naiv, sade presidenten på sin presskonferens efter torsdagens toppmöte i Bryssel.

– EU har fram till nyligen varit ett av de få områden i världen som inte skyddat sig mot handelsdumpning. Jag är absolut inte för någon form av protektionism, men jag är för ett rättvist skydd, sade Macron i Bryssel.

Presidenten har samtidigt lovat att komma till Göteborg i höst och delta i det sociala toppmöte som Sverige arrangerar tillsammans med EU i november, berättar statsminister Stefan Löfven (S).

Löfven räknar dessutom med att "i hygglig närtid" själv besöka Macron i Paris.

Bryssel, TT

Följ ämnen i artikeln