Provskjutning stör inför viktigt tal

Publicerad:
Uppdaterad:

UTRIKES

Stockholm. Nordkoreas nya provskjutning av kärnvapen tvingar Barack Obama att stuva om i manuset till State of the union-talet, presidentens årliga avstämning inför kongressen.

Inför talet som hålls i natt svensk tid har tidningen The New York Times erfarit att Obama ska ha kommit överens med försvarshögkvarteret Pentagon om att skrota så mycket som en tredjedel av USA:s 1 700 kärnvapenstridsspetsar. I det perspektivet utgör den provokativa nordkoreanska provskjutningen en ny huvudvärk.

Obama har velat betvinga Nordkorea och Iran, som misstänks utveckla kärnvapenkapacitet, genom sanktioner, en metod som hans opponenter inte tror på.

– Presidenten har alltid betraktat de två talen, installationstalet och State of the Union-talet, som två akter i samma pjäs, säger Vita husets talesman Jay Carney.

Tyngdpunkten på kärnfrågorna är och kommer att förbli densamma. Obama prioriterar ekonomin, invandringspolitiken och vapenkontroll.

Utrikespolitiskt väntas presidenten tillkännage att USA ska ta hem 34 000 soldater från Afghanistan i år. Åtgärden innebär att den nuvarande styrkan på 66 000 soldater i stort sett halveras inför det slutliga tillbakadragandet av de flesta stridande utländska soldater till slutet av 2014.

TT

Publicerad: