Poliser gripna för dödandet i Kiev

Kiev. Dödsskotten mot demonstranter i Kiev i februari föll på direkt order från president Janukovytj, med ryska säkerhetstjänsten inblandad, enligt Ukrainas regering.

Tolv poliser ur en elitstyrka har gripits.

De tolv medlemmarna i landets nu upplösta kravallpolis Berkut misstänks för "massmord", enligt det ukrainska åklagarämbetet. De sägs tillhöra en specialavdelning inom Berkut kallad "Svarta enheten".

Över 100 människor dödades, de flesta av dem av krypskyttar, under den månadslånga protesterna mot den dåvarande regeringen och president Viktor Janukovytj. Det har allmänt antagits att Berkut och andra säkerhetsstyrkor låg bakom dödandet.

Ukrainas inrikesminister Arsen Avakov säger på en presskonferens att skottlossningen mot demonstranterna på Majdantorget den 18-20 februari skedde på direkt order av dåvarande presidenten Viktor Janukovytj. Enligt Avakov var den ryska säkerhetstjänsten också inblandad i beskjutningen av demonstranterna.

Även om Berkut upplöstes i Ukraina kvarstod styrkan på Krim. Den sägs nu ha införlivats med en federal rysk polisstyrka under inrikesdepartementet med det gamla namnet, som är det ukrainska ordet för kungsörn, kvar.

TT-AFP

Publisert: