Indien och Bangladesh bytte enklaver

Bangladesh. Tusentals människor trotsade monsunregnet och firade när 162 enklaver bytte nationstillhörighet i går natt. Överenskommelsen gjordes redan 1974, men skrevs under av Indiens premiärminister först i år.

Landutbytet gäller 111 enklaver i Bangladesh och 51 i Indien och innebär att de officiellt ingår i den nation som omger deras hem. Det innebär att en av världens mest svårlösta gränsdispyter har fått sitt slut. Nästan 50 000 människor som har haft svårt att få tillgång till skolor, sjukvård och annan allmän service sedan den brittiska kolonialtiden tog slut 1947 kommer att kunna kräva service från myndigheterna.

– Vi har levt i mörker i 68 år, säger Russel Khandaker, från enklaven Dashiar Chhara, som tidigare tillhörde Indien, men nu är en del av Bangladesh till AFP.

Dröm blir verklighet

20-åriga Sharifa Akter höll ett stearinljus i handen när festligheterna pågick och bangladeshiska flaggor hissades runt om i regionen.

– Min dröm om att bli en topptjänsteman inom regeringen kan nu bli verklighet, sade hon till AFP.

På den indiska sidan pågick festligheter i enklaven Mashaldanga, som ligger i delstaten Västbengalen.

– Vi har väntat länge på den här stunden, sade Tapas Das till AFP.

Fulspel kringmedborgarskap

Enklaverna härstammar från markuppgörelser mellan lokala prinsar århundraden tillbaka i tiden. Bangladesh blev självständigt från Pakistan efter ett blodigt krig 1971. Några år därefter togs överenskommelsen fram, men undertecknades när Indiens premiärminister Narendra Modi nyligen besökte grannlandet.

Ett tusental personer som bott i enklaver i Bangladesh har ansökt om att bli indiska medborgare och kommer att flytta till grannlandet, men ingen på den indiska sidan har velat bli bangladeshier. Hindustan Times rapporterar att minst 16 personer som ansökt om att bli indier är brottsmisstänkta i Bangladesh.

– Det är mycket spel kring listorna över personer som vill flytta till Indien och bli indiska medborgare, sade studenten Alamgir Hossain till Hindustan Times.

TT

Publisert: