Ryskt kärnvapenskrammel nära Sverige

UTRIKES

Ryssland. Absolut fel väg att gå. Det anser Statsminister Stefan Löfven om det ryska utspelet om att man kommer att vidta motåtgärder om USA uppgraderar sina kärnvapen i Tyskland. Kärnvapenmissiler kan placeras bara 30 mil från Sverige.

– Kärnvapen är inte på något sätt lösningen på något. Kärnvapen är ett fasansfullt vapen och att eventuellt börja hota med sådana saker är inte konstruktivt alls, säger Stefan Löfven om det ryska utspelet.

Den tyska tv-kanalen ZDF har rapporterat om att USA planerar att placera ut en ny sorts kärnvapen vid en flygbas i Tyskland senare i år.

– Det här kan tippa maktbalansen i Europa. Och utan tvekan skulle det tvinga Ryssland att vidta nödvändiga motåtgärder för att återställa den strategiska balansen, sade president Putins talesperson Dmitrij Peskov enligt Reuters.

Motåtgärden kan bestå i att placera ut ballistiska missiler av typen Iskander vid den ryska enklaven Kaliningrad, rapporterar nyhetsbyrån Interfax, som hänvisar till en källa inom den ryska militären. Kaliningrad ligger vid Östersjön, 30 mil från Sverige.

– Ett slutligt beslut kommer att tas efter en noggrann analys av det möjliga hotet, säger källan, enligt Interfax.

TT