Utrikes

Amerikansk hjälparbetare i Syrien död

UTRIKES

Syrien. USA:s president Barack Obama bekräftar nu att hjälparbetaren Kayla Jean Müller är död. Jihadistgruppen Islamiska staten (IS) har tidigare uppgett att amerikanskan dödades i ett flyganfall i Syrien.

Enligt Vita huset mottog Müllers anhöriga i helgen ytterligare information från gisslantagarna.

– När informationen senare kunde bekräftas av underrättelsetjänsten drogs slutsatsen är hon är död, säger Vita husets talesperson Bernadette Meehan.

Muller reste till den turkisk-syriska gränsen 2012 för att hjälpa människor på flykt. Hon tillfångatogs i Aleppo i augusti 2013.

På tisdagen tillstod också regeringen i Damaskus att man får information om den USA-ledda koalitionens flyganfall mot IS i Syrien. Men det förekommer inget direkt strategiskt samarbete, säger president Bashar al-Assad till BBC. Däremot förmedlar tredjepartsländer som Irak information, enligt Assad.

– Ibland förmedlar de ett budskap. Det finns ingen dialog. Det finns, låt oss säga... information, men ingen dialog, säger Assad.

Damaskus har motvilligt accepterat flygräderna mot jihadisterna på syriskt territorium. Men Assad har upprepade gånger kritiserat koalitionen för att inte samordna attackerna. USA har uteslutit ett syriskt deltagande i kampanjen eftersom landet ser Assad som en del av problemet.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes