Utrikes

Massövervakning var olaglig

UTRIKES

USA/Storbritannien. USA:s och Storbritanniens massövervakning via internet och mobiltelefoni var olaglig, fastslår en brittisk domstol.

Underrättelsetjänsterna NSA och GCHQ bröt mot lagen när de i åtminstone sju år, fram till december i fjol, via övervakningsprogrammet Prism avlyssnade sina medborgare, skriver The Guardian.

– Domen är en milstolpe. Den kommer inte att hindra underrättelsetjänsterna från att dela information mellan varandra, men det är osannolikt att de i fortsättningen kan bedriva massövervakning utan tillsyn, säger Ian Brown, professor vid universitetet i Oxford, till New York Times.

Domstolsutslaget är det första i Investigatory powers tribunal, en instans vars uppgift är att granska just brittiska säkerhetstjänster. Prism, avslöjat av amerikanen Edward Snowden i juni 2013, gav NSA och federala polisen FBI tillgång till flera IT-företags servrar så att de kunde spionera på webbtrafik även utanför USA.

Även svenska Försvarets radioanstalt (FRA) har samarbetat med GCHQ och NSA kring ett system där datorer kapas och information samlas in. FRA har beskrivits som en viktig samarbetspartner till NSA, enligt Snowden.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes