Ödesdag för Ukraina

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Ukraina står inför ännu en ödesdag.

Ett omtvistat samarbetsavtal ska skrivas under, förhandlingar med rebeller ska föras - och ett veckolångt, skakigt eldupphör når sin ände.

Ukrainas president Petro Porosjenko säger att han hoppas kunna hålla parlamentsval i oktober - men innan dess ska han klara av den här helgen.

Förhandlingar mellan rebeller och regeringsrepresentanter ska hållas i Donetsk i östra Ukraina, skriver Interfax. Ett första möte hölls redan i måndags men utan konkreta framsteg.

Mötet på fredagen har ytterligare orosmoln hängande över sig, då det veckolånga eldupphör som Porosjenko beordrade för en vecka sedan går ut under dagen. Separatistledare anammade eldupphöret i måndags.

Lugnet har dock varit bedrägligt, strider har rapporterats nästan dagligen och båda sidor anklagar motståndaren för att ha brutit mot vapenvilan - bland annat sköts en ukrainsk militärhelikopter ner i tisdags.

Rustar upp

Jörgen Elfving, tidigare överstelöjtnant, säger att det är troligt att båda sidor använt eldupphöret för att rusta upp, utifall att förhandlingarna misslyckas.

– Det är sannolikt som så att man vidtar förberedelser för den väpnade striden, säger han.

I ett försök att blidka separatisterna i östra Ukraina har Porosjenko lagt fram ett förslag om grundlagsändringar till landets parlament, enligt AFP. Ändringarna ger vissa rättigheter till de olika regionerna i landet - samt garantier för det ryska språket.

Samtidigt tar Porosjenko tydliga steg västerut och planerar att under dagen skriva på ett samarbetsavtal med EU. Den tidigare regeringens avvisande av uppgörelsen med EU blev startskott för de massdemonstrationer som slutade med att dåvarande presidenten Viktor Janukovytj avsattes i februari.

Symbolvärde

Associationsavtalet har varit en nagel i ögat för Ryssland, men ryska ledare har lyckats övertyga Ukraina och EU om att få vara med vid förhandlingarna om hur avtalet ska genomföras, skriver AFP.

Kristi Raik, Ukrainaexpert och docent vid Utrikespolitiska institutet i Finland, säger att avtalets betydelse möjligen har överdrivits, men att det har ett viktigt symboliskt värde.

Målet är att integrera Ukraina med den gemensamma europeiska marknaden. Det avgörande är hur denna integration kommer att genomföras, säger Raik.

Trots fredsplaner och förhandlingar är Raik skeptisk till att parterna kan försonas i Ukraina.

– Jag tror inte att den här krisen kommer att lösas någon gång inom kort.

TT

Publicerad: