Utrikes

Ny jihadistgrupp oroar väst

UTRIKES

Stockholm. I Syrien finns en ny jihadistgrupp som utgör ett mer direkt hot mot USA och Europa än Islamiska staten (IS), enligt den amerikanska säkerhetstjänsten.

Gruppen leds av den ökände al-Qaidaveteranen Muhsin al-Fadhli.

Gruppen kallas Khorosan, efter en historisk region i de afghanska bergen, och ska ha siktet inställt på att utföra terrorattentat främst mot amerikanska mål, skriver tidningen The New York Times och hänvisar till källor inom USA:s underrättelse- och säkerhetstjänst.

Enligt utrikesdepartementet i Washington är ledaren, al-Fadhli, en al-Qaidaveteran som stod Usama bin Ladin nära. Han var en av få som kände till 11-septemberattackerna i förväg.

Rekrytera européer

Hans Brun är terrorforskare knuten till King's College i London och Försvarshögskolan i Stockholm. Han säger till TT att al-Fadhli haft en viktig roll som medlare mellan de rivaliserande jihadistgrupperna Nusrafronten och Islamiska staten i Syrien.

Times of Israel skriver att Khorosans medlemmar inte kom till Syrien för att bekämpa den president Bashar al-Assad, utan skickades dit av al-Qaidaledaren Ayman al-Zawahir för att rekrytera amerikanska och europeiska medborgare, med pass, till gruppen.

al-Fadhli ska ha samlat pakistanska och afghanska jihadister och anlitat jemenitiska bombexperter för att planera attacker mot främst amerikanska flygplan. Bombspecialisterna ska ha utvecklat nya typer av sprängmedel, enligt de källor som tidningen refererar till.

Lika stort hot som IS

Den amerikanske nationella underrättelsechefen, James Clapper, sade i veckan att i fråga om hot mot USA så kan Khorosan "utgöra lika stort hot som IS". Medan IS är inriktat på att hålla ett territorium, är de traditionella terrororganisationerna, som tidningens källa anser att Khorosan tillhör, ett större hot mot mål i USA.

Hans Brun håller med om att hotbilden från Khorosan är stark mot USA och dess allierade Frankrike och Storbritannien, däremot inte mot Skandinavien.

– Jag ser inte att de skulle ge sig på skandinaviska mål. Vad de vill ha är spektakulära måltavlor som amerikanska militärbaser, amerikanska ambassader och amerikanska företag, säger han.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes