Utrikes

Krav på hårdare tillslag mot IS

UTRIKES

Libyen. Egypten och Frankrike kräver att FN:s säkerhetsråd möts för samtal om "nya åtgärder" mot jihadistgruppen Islamiska staten (IS). Kravet kommer efter att IS dödat 21 egyptiska kristna i Libyen, varpå Egypten svarat med bombräder.

Efter att IS offentliggjort den nya videon där extremistgruppens gren i Libyen skär halsen av 21 koptiska kristna har Frankrikes och Egyptens presidenter diskuterat saken över telefon och kommit fram till att det internationella samfundet måste trappa upp insatserna mot IS.

"De betonade vikten av att säkerhetsrådet möts och att det internationella samfundet genomför nya åtgärder för att möta denna fara", skriver den franska presidentstaben i ett uttalande.

Kräver ingripande

Egypten, som efter att videon släppts flygbombade flera mål i libyska Derna, efterlyser å sin sida ett "kraftigt ingripande" mot militanta islamistgrupper i grannlandet Libyen. Libyen har blivit hemvist för en av IS grenar och har dessutom andra väpnade islamistgrupper inklusive tidigare rebellmiliser som 2011 deltog i inbördeskriget som fällde Muammar Gaddafi.

"Att låta läget i Libyen bero utan ett kraftigt ingripande för att stoppa de här terroristorganisationerna utgör ett tydligt hot mot internationell säkerhet och fred", skriver det egyptiska utrikesdepartementet i ett uttalande.

Hundratals dödade

Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi har upprepade gånger pekat ut IS som ett allvarligt säkerhetshot mot Egypten. Förutom att IS kunnat etablera en närvaro i det kaotiska grannlandet Libyen bekämpar den egyptiska militären också militanta islamister i Sinaihalvön som är anhängare av Islamiska staten.

Hundratals soldater och poliser har dödats av extrema islamister de senaste två åren. Samtidigt anklagar kritiker Egypten för att som en del i sina "antiterrorinsatser" också ha slagit till hårt mot politiska motståndare.

TT-AFP-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes