Hundar kan hjälpa veteraner i USA

UTRIKES

USA. Många krigsveteraner i USA lider av posttraumatisk stress.

Nu kan de få hjälp - av våra fyrfota vänner.

Amerikanen Cole Lyle tjänstgjorde som soldat i kriget i Afghanistan.

I dag lider han av posttraumatiskt stressyndrom (PTSD), en form av ångeststörning som han har gemensam med många andra krigsveteraner.

Efter att ha ätit sömntabletter och antidepressiva läkemedel i flera år bestämde sig Lyle för att prova en ny metod för att må bättre, rapporterar CBS. Han köpte en hund.

– De dåliga dagarna är färre än någonsin, berättade Lyle när han talade för den amerikanska kongressen nyligen, med servicehunden Kaya vid sin sida.

I dagsläget kan veteraner i USA inte få ekonomiskt stöd för att köpa en servicehund. Myndigheten för veteranfrågor anser inte att det vetenskapliga stödet för att metoden fungerar är tillräckligt starkt.

Amerikanska veteranorganisationer vill nu att det blir ändring på det. Servicehundar kan bland annat lindra ångest och mardrömmar och förhindra att tidigare soldater tar livet av sig, tror Rory Diamond, ordföranden för en förening som tillhandahåller hundar till soldater som tjänstgjort i exempelvis Afghanistan och Irak.

– Tusentals självmord hade kunnat förhindras om fler veteraner hade tillgång till en servicehund, säger Rory Diamond, uppger CBS.

TT