Hård polsk abortlag på väg skärpas

UTRIKES

Polen. Polen har tagit ett steg mot en skärpning av den redan mycket restriktiva abortlagen i Polen. Men det ärkekonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa vill inte ta klivet och totalförbjuda aborter, av rädsla för att förlora väljare.

Abort är bara tillåtet i Polen under tre omständigheter: när kvinnans liv är i fara, vid våldtäkt eller incest, eller om fostret har en livshotande sjukdom.

Ett förslag från antiabortaktivister vill sätta stopp för de undantagen och förbjuda abort helt. Katolska kyrkan har gett sitt stöd till förslaget. Men Lag och rättvisa - som tidigare har gett förslaget stöd - börjar vackla och partiet lade på fredagen fram ett lagförslag som tillåter abort bara om kvinnans liv är i fara. Partiet, som tog makten från mer sekulärt inriktade högerliberala Medborgarplattformen i valet förra året, fruktar väljarnas dom.

Svagt stöd

Även om mer än 90 procent av polackerna är katoliker tros det inte finnas stöd för lagförslaget. Enligt en undersökning publicerad i Newsweek Polska vill 74 procent av polackerna behålla de nuvarande abortlagarna.

– En utdragen debatt om frågan i parlamentet är ett hot eftersom det finns motvilja i samhället till att ändra de nuvarande reglerna, säger Jacek Chwedoruk, statsvetare vid universitetet i Warszawa.

I praktiken är det dock, trots undantagen, redan i dag i vissa fall omöjligt att få en abort i Polen. Trots att hundratals lagliga aborter genomförs varje år, vägras många kvinnor ingreppet av läkare som hänvisar till lagstadgad samvetsfrihet - en möjlighet som antiabortaktivister har kämpat för även i Sverige, men som har avfärdats av flera domstolar.

Aborter utomlands

Samtidigt genomförs tiotusentals aborter i strid med polsk lag, ofta utomlands. Abortmotståndare vill göra det straffbart för polska kvinnor att söka sig till exempelvis Tyskland eller Slovakien för att genomföra en abort.

Efter påtryckningar från katolska kyrkan har Lag och rättvisa dragit in statlig finansiering till assisterad befruktning (IVF) eftersom kyrkan anser proceduren vara en synd. Parlamentet debatterar nu att också att allvarligt begränsa möjligheterna till IVF.

TT-Reuters-AFP