Vill stoppa röstomräkning i Michigan

UTRIKES

USA. USA:s tillträdande president, republikanen Donald Trump, vill stoppa en begärd röstomräkning i delstaten Michigan efter presidentvalet i USA den 8 november. Omräkningen har begärts av Gröna Partiet, vilket hånats av Trump på Twitter.

Donald Trump ställer sig bakom den stämningsansökan som lämnats in till en domstol av en grupp donatorer, kallad Great America, som stödde honom finansiellt under valrörelsen. Denna "super pac" försöker att hindra en röstomräkning i Michigan, och Republikanska partiet i Michigan liksom delstatens republikanske justitieminister Bill Schuette är inne på samma linje.

Justitieministern hävdar att det skulle bli "för dyrt" och kosta "miljontals dollar". Omräkningen har begärts av Gröna partiet vars presidentkandidat Jill Stein fick knappt 1 procent av rösterna i Michigan mot 47,5 procent för Trump, som vann och enligt planerna ska sväras in som USA:s president i januari.

Knapp seger

Segern i Michigan var dock knapp, Trump fick bara 10 704 fler röster än tvåan, Demokraternas kandidat och förra utrikesministern Hillary Clinton som i hela USA fick cirka 2,5 miljoner fler röster än republikanen.

Men valvinster innebär att Trump kammar hem Michigans samtliga 16 elektorer, som ingår i elektorskollegiet som utser presidenten. Det krävs 270 elektorsröster för att Trump ska kunna bli president.

Om Michigans 16 elektorer efter en omräkning skulle gå till Clinton ändrar det troligen inte valutgången, eftersom Donald Trump har en betryggande marginal. Han behöver minst 270 elektorsröster, och även utan Michigans elektorer skulle han komma upp i 290.

Kan ha hackats

Omräkningen i Michigan begärdes i en domstol sedan flera experter pekat på möjligheten att hackare kan ha tagit sig in datasystem för röstningsmaskiner och manipulerat valresultatet. Även i Wisconsin och Pennsylvania, där Trump vann knappt, kan det ha förekommit liknande oegentligheter, enligt uppgifter i amerikanska medier. Politco rapporterar att Trumps advokater nu försöker hindra omräkningar även i de delstaterna.

Senast den 13 december måste USA ha klarat av alla kontroverser kring utnämningen av elektorerna, och den 19 december ska de mötas i delstaterna för att rösta om president och vicepresident.

TT-Reuters