Studie: Mindre astma hos amishfolket

Publicerad:

Hälsa. Barn hos amishfolket i USA drabbas sällan av astma.

Att de lever nära boskapsdjur kan vara något som inverkar positivt.

Amishfolket i USA är känt för att bedriva ett traditionellt jordbruk, bland annat genom att använda hästar i arbetet. Och det verkar som att den nära kontakten med boskapsdjur kan förebygga astma hos amishbarnen.

En ny amerikansk studie, som brittiska BBC rapporterar om, har gjorts där man har undersökt barn inom amish och jämfört dem med barn från hutteriterna, en grupp som lever på ett liknande vis. Skillnaden är att hutteriterna bedriver ett mer modernt jordbruk.

Ungefär 5 procent av skolbarnen från amishfolket som undersöktes hade astma, jämfört med 21,3 procent bland hutteritbarnen.

Mikober från boskap

I studien antyder forskarna att amishbarnen får ett stärkt immunförsvar på grund av att det finns mer mikrober från boskapsdjur i deras hem jämfört med hos hutteriterna.

– Varken amish eller hutteriter har smutsiga hem. Men hos amishfolket ligger ladorna närmare bostadshusen. Barnen springer in och ut mellan husen, ofta barfota, hela dagarna. Det finns ingen uppenbar smuts i hemmen utan det sitter i luften och i dammet, säger Carole Ober, professor vid universitetet i Chicago, och en av forskarna som jobbat med studien, till BBC.

Har antytts tidigare

Även tidigare studier har antytt att om människor inte utsätts för mikrober tidigt i livet så ökar risken för att få allergier.

Studien redovisas i en artikel i New England Journal of Medicine.

I fjol kom en svensk studie som visade att barn som växer upp med en hund har en lägre risk för att drabbas av astma senare i livet. Däremot ska redan allergiska barn undvika att utsättas för djuren.

TT

Publicerad: