Kartläggning: Så har Trump förolämpat

UTRIKES

USA. Var nionde gång Donald Trump har twittrat de senaste elva månaderna har han förolämpat någon, visar en ambitiös kartläggning i New York Times av den tillträdande amerikanske presidentens twittrande.

Två av tidningens journalister har läst, kategoriserat och sorterat 14 000 Twitterinlägg och hittat ett tydligt mönster: Donald Trump väljer ut några huvudfiender och attackerar dem obevekligt, ofta med förolämpningar, tills de inte längre är ett tillräckligt stort hot för att vara intressanta för honom.

Trumps aggressiva twittrande har på en del håll tolkats som ett sätt att distrahera med obetydligheter, för att vrida fokus från bland annat befarade intressekonflikter och kontroversiella politiska förslag.

Rivaler i Republikanernas primärval - Jeb Bush, Marco Rubio, Ted Cruz - och så klart presidentvalsmotståndaren Hillary Clinton har alla fallit offer för Trumps Twitterstrategi. Nästan en av tre förolämpningar som den blivande presidenten har kastat ur sig har varit riktad mot någon av dem.

Sedan Trump vunnit valet är hans ilska i huvudsak riktad mot medierna, för tillfället ofta just New York Times och CNN. Men upprepar sig det tydliga mönster tidningen kan visa kan ilskan snabbt riktas mot annat håll.

TT