Förlängt reseförbud för azerisk journalist

Publicerad 2016-12-08

Azerbajdzjan. Reseförbudet för den dömda azeriska journalisten Khadija Ismaylilova som bidrog till avslöjandet av Telias suspekta affärer i landet har förlängts.

Samtidigt fortsätter Azerbajdzjan att fängsla oppositionella.

– De försöker förhindra mig från att delta i internationella konferenser och från att berätta sanningen om situationen i Azerbajdzjan, säger Khadilja Ismaylilova till nyhetsbyrån AFP.

Ismaylilova, som har utsetts till samvetsfånge av Amnesty International, är känd för att ha rapporterat om korruption i sitt hemland och för att ha granskat den enväldiga presidenten Ilham Aliyev och hans familjs ekonomiska tillgångar.

Hon blev villkorligt frigiven i mars efter att ha dömts till 7,5 års fängelse för bland annat olaglig näringsverksamhet och skatteflykt.

Den azeriska regimen är ökänd för att behandla grävande journalister och oppositionella med hårdhandskarna. På torsdagen dömdes en demokratiaktivist till tio års fängelse för narkotikabrott sedan han sprejat oppositionella slagord på ett monument över den förre presidenten Heydar Aliyev, far till landets nuvarande president, rapporterar AFP.

"Anklagelserna mot honom var uppenbart fabricerade med enda syfte att straffa honom för hans aktivism", skriver Amnesty International i ett uttalande på sin hemsida.

TT