De riskerar sina liv för att skydda djuren

Parkvakterna brinner för att rädda elefanter och noshörningar. Med risk för sina liv söker de efter tjuvjägare i viltreservatet Selous i Tanzania. I dag är de 300 – nu ska de bli 4 000 till.

Möt Asukile Kajuni, 65, som jobbat hela sitt liv med att skydda vildmarken.

Asukile Kajuni.
Asukile Kajuni.

I dag finns 300 parkvakter som går långa patrullrundor till fots för att stoppa tjuvjägare i viltreservatet Selous i Tanzania. Området listades som hotat världsarv av Unesco 2014. Därför tar Tanzanias regering ett ordentligt krafttag nu: Målet är att stoppa tjuvjakten till den 1 juli 2018.

Parkvakterna jobbar i skift, med 150 personer i tjänst åt gången. De går till fots i små grupper och vandrar sträckor på uppemot 30 mil. Framförallt vandrar de i utkanten av området nära byarna, för att få koll på om det pågår någon illegal verksamhet. De plockar bort snaror och håller koll på var stammarna med elefanter och noshörningar är.

Parkvakterna är statligt anställda, men WWF och andra organisationer bistår med utrustning som tält, skor, kommunikationsutrustning och utbildning.

– Men det är ingen lek att vara parkvakt – då och då dödas de av tjuvjägare som ligger i bakhåll, berättar Allan Carlson som leder WWF:s projekt i Selous.

Skjuter flera elefanter åt gången

Tjuvjägarna är ofta ut i små grupper under några veckors tid. De väntar vid ett vattenhål till elefantstammen kommer. När de börjar skjuta grips elefanterna av panik och det blir kalabalik, då lyckas de skjuta flera djur på samma gång. 

De hackar loss betarna på elefanten med yxa eller machete, och gömmer dem till det är dags att smuggla ut dem och sälja vidare till marknaden i Asien.

Ofta är tjuvjägarna unga killar som erbjudits stora summor av kriminella nätverk för att leverera elfenben och noshörningshorn.

Olagligt att bära vapen

En som kämpar för att stoppa dem är Asukile Kajuni. Han är 65 år och född i Tanzania. I hela sitt liv har han arbetat med att skydda djur och natur.

– Vi måste skydda Selous för framtiden – det är ett oerhört viktigt världsarv och ett av de största viltområdena i Afrika. Förr fanns här en av de allra största populationerna av elefanter i Afrika, men nu har antalet djur minskat kraftigt, säger han.

Tillsammans med WWF har Asukile Kajuni startat ett projekt för bättre samarbete mellan lokalbefolkningen och parkvakterna. Han vill lära byborna hur de kan hjälpa till att rädda arterna, och ber dem att rapportera om de ser något olagligt.

Hur jobbar parkvakterna?

– De går patrull och letar efter tecken på tjuvjägare. Man konfiskerar deras utrustning och deras vapen, för det är olagligt att gå in i reservatet med vapen. De förs till polisstationen och ställs sedan inför rätta.

Ett av Afrikas fattigaste områden

Befolkningsmängden har ökat drastiskt i Tanzania de senaste decennierna. Nu bor här nästan 50 miljoner människor. Samtidigt är det ett av Afrikas fattigaste områden.

Därför lär nu Asukile Kajuni ut hur människorna i byarna runt viltreservatet kan få inkomster tack vare hållbara byskogsbruk. Naturen här består av en speciell typ av lövskog som kallas miombo, och virket är värdefullt och kan ge familjen en god avkastning för framtiden.

Publisert: