Överste fälld för folkmord i Rwanda

Publicerad:
Uppdaterad:

Arusha. FN:s krigsbrottsdomstol för Rwanda fällde på torsdagen den påstådda hjärnan bakom slakten på 800 000 människor i Rwanda 1994, Théoneste Bagosora, för folkmord.

Den tidigare översten i armén och stabschefen på försvarsdepartementet fick livstids fängelse.

Domstol fällde även expresident Juvénal Habyarimanas svåger för folkmord.

Protais Zigiranyirazo dömdes för att ha "bistått och uppmuntrat" till morden på omkring 1 500 tutsier den 8 april 1994 i norra Rwanda och 10-20 andra nära sitt hem i huvudstaden Kigali.

Straffet blev 20 år. Åklagarna hade krävt livstid.

Zigiranyirazo hade ingen ämbetstitel under tiden för folkmordet men ansågs enligt rätten ha haft stort inflytande och makt.

Zigiranyirazo och hans syster Agathe Habyarimana, presidentens änka, anklagades också för att ha sammanställt en lista över både tutsier och hutuer som de ville döda precis innan folkmordet började.

Nedskjutningen den 6 april 1994 av president Juvénal Habyariamanas flygplan anses allmänt ha utlöst folkmordet.

Flera domar väntades under torsdagen, bland annat mot Théoneste Bagosora. Han har kallats för Afrikas Hitler och misstänks ha varit hjärnan bakom slakten på 800 000 människor, främst tutsier, under 100 dagar.

Bagosora och två andra officerare, Aloys Ntabakuze och Anatole Nsengiyumva, fälldes för att ha planerat att försöka utrota tutsifolket. Samtliga fick livstid för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsbrott, sade den norske domaren Erik Möse vid FN:s domstol i Arusha.

Enligt åklagarsidan tog Bagosora, i dag 67 år gammal, över militären och politiken när Habyarimanas plan skjutits ned. Han ska ha lett armén och den beryktade hutu-nationalistiska Interahamwe-milisen, som stod för det huvudsakliga dödandet.

Enligt åtalet rusade Bagosora före folkmordet ut från fredsförhandlingar i Tanzania och sade att han skulle återvända till Rwanda och "förbereda förintelsen".

Överste Bagosora nekar till alla anklagelser i åtalet.

– Jag varken dödade någon, eller gav order om att döda, sade han vid ett tillfälle i domstolen.

Försvaret ifrågasatte själva grunden för åtalet. Det försökte hävda att åklagarna misslyckats med att bevisa att mördandet var organiserat - en förutsättning för brottsrubriceringen folkmord.

Det är dock juridiskt oomtvistat att det som skedde var ett folkmord. Många folkmordsdomar har redan fallit, men torsdagens dom var den första som gällde själva planeringen.

Bagosora hävdar att han är ett offer för den nuvarande tutsidominerade regeringens propaganda.

Bagosora kommer att överklaga domen.

TT

Publicerad: