Oklart om vapen till Ukraina

Stockholm. Samtidigt som brott mot vapenvilan rapporteras på flera håll i Ukraina råder oklarheter om vilken hjälp som faktiskt landets lovades under Natomötet i veckan.

Enligt i Ukraina är vapen på väg, men de påstådda leverantörerna förnekar uppgifterna.

Överenskommelser nåddes under Natomötet i veckan med USA, Frankrike, Italien, Polen och Norge om bland annat militära rådgivare och leveranser av moderna vapen, skrev presidentens rådgivare Jurij Lutsenko på sin Facebook-sida på söndagen enligt Reuters.

Inga fler detaljer gavs och det gick inte omedelbart att få påståendet bekräftat, men kort därefter förnekade både USA och Norge uppgifterna.

– Inget amerikanskt erbjudande om dödlig assistans har gjort till Ukraina, sade en anonym myndighetskälla till Reuters.

Även Norges försvarsdepartement förnekade uppgifter om att vapenleveranser var aktuella och trodde att det rör sig om ett missförstånd. Norges hjälp till Ukraina kommer endast bestå av militära rådgivare, skriver NRK.

Nato-representanter har tidigare sagt att organisationen själv inte kommer att skicka några vapen till Ukraina, men det är upp till individuella medlemmar om de väljer att göra detta.

Skakig vapenvila

Brotten mot vapenvilan i Ukraina uppges också ha krävt sitt första dödsoffer. Enligt ukrainska myndigheter dödades en kvinna i samband med att proryska rebeller under natten till söndagen attackerade en av myndigheternas vägspärrar öster om Mariupol, rapporterar nyhetsbyråer.

Attacken ledde till hårda strider. En Reuters-journalist såg en industribyggnad, en lastbil och en bensinstation i brand. Det hela ägde rum i ett område där hårda strider rasade tidigare i veckan.

– Det har varit en artilleriattack. Vi har fått ta emot ett antal träffar, sade en ukrainsk officer under natten till nyhetsbyrån.

På morgonen kom också rapporter om strider längre norrut, vid Donetsks flygplats. Flygplatsen är hett eftertraktad, och regeringsstyrkorna och de proryska rebellerna har av och till kämpat intensivt om den i flera månader. Själva staden hålls av rebeller, medan flygplatsen kontrolleras av regeringsstyrkor.

– Lyssna på vapenvilan, säger en prorysk krigare skämtsamt till Reuters.

– Det är en riktig strid som pågår.

Talade med Putin

Ukrainas och Rysslands presidenter Petro Porosjenko och Vladimir Putin talade i telefon i lördags och var då överens om att vapenvilan från i fredags kväll i stort sett fungerade, enligt ett uttalande från Kiev.

Men även dessförinnan hade anklagelser kommit från både regeringshåll i Kiev och från rebelledare om att motsatta sidan brutit eldupphöret.

Kriget i Ukraina har sedan i våras krävt minst 2 600 liv, enligt FN som samtidigt uppskattar att den faktiska siffran är långt högre.

TT