Konspirationsteorier efter Parisdåd

Stockholm. Bara timmar efter attentatet mot satirtidningen Charlie Hebdo kokade det i sociala medier av teorier om vem som låg bakom det.

Konspirationsteorierna har blivit en del av medielandskapet.

17 personer, förutom de tre gärningsmännen, dödades i attackerna mot tidningen och en kosherbutik den 7 och 9 januari.

Bara några minuter efter att dådet på tidningsredaktionen blev känt skapades diskussionstrådar på olika internetforum om vad som hade skett.

– Den gemensamma nämnaren för alla konspirationsteorier är att de spelar på människors rädslor och okunskap. Teorierna tar upp det avvikande och blåser upp det utan att gå djupare och granska alla vinklar för att se om det skulle finnas en förklaring, säger Torbjörn Jerlerup, som skrivit om konspirationer för den antirasistiska sajten Motargument.

Mossad anklagas

På det kontroversiella nätforumet Flashback Forum tas de vanligaste teorierna upp, bland annat den om att den israeliska underrättelsetjänsten Mossad skulle ligga bakom dådet, eller amerikanska dito, CIA.

– Nu senast var det Nationella frontens tidigare ledare Jean-Marie Le Pen som hävdade att Mossad låg bakom attentatet. Den viktigaste ledtråden enligt dem är att terroristerna lämnat sina id-kort i bilarna. Det kan verka konstigt, om man inte vet att våldsbejakande islamister ofta gör så i samband med terrorattacker. Om man inte vet det kan det bli "beviset" för att hela attacken var "fejk", säger Jerlerup till TT.

Tråkiga förklaringar

Filmen från övervakningskameran som filmade gärningsmännen efter Charlie Hebdo-attentatet pekas ut som bevis för alla "konstigheter", enligt konspirationsteoretikerna. Att bland annat ena backspegeln skulle ha ändrat färg på filmen tolkas av dem som att videon är manipulerad.

Emmanuel Taieb, professor vid Lyons universitet i Frankrike och specialiserad på konspirationsteorier, menar att de förklaringar som ges av polisen och politiker helt enkelt är för tråkig.

– De framstår som fattiga och är en besvikelse. Så de bortser man ifrån eller ifrågasätter, medan man i stället tar till mer hemska och oroande analyser, säger han till AFP.

TT

Publisert: