Utrikes

"Cynisk terrorhandling mot Danmark"

UTRIKES

Danmark. Ledare för flera nordiska länder fördömer nu attentaten som ses som ett angrepp mot demokrati och yttrandefriheten.

– Ingen ska komma undan med att angripa det öppna, fria och demokratiska danska samfundet, säger Helle Thorning-Schmidt.

– Det är en oändligt sorglig morgon, vi tänker alla på offren och deras anhöriga. Två oskyldiga människor har mist sina liv till följd av en cynisk terrorhandling mot Danmark.

Orden kommer från landets statsminister Helle Thorning-Schmidt som uttalade sig på söndagsmorgonen. Hon uppger att regeringen följer utvecklingen noga.

Klockan 10.30 håller Thorning-Schmidt och Danmarks justitieminister Mette Frederiksen en presskonferens i regeringskansliet i Christiansborg i Köpenhamn.

Thorning-Schmidt var under gårdagskvällen, efter attentatet mot mötet med Lars Vilks, i kontakt med den svenske statsministern Stefan Löfven.

– Allt tyder på detta är ett politiskt attentat och därmed en terrorhandling. I detta läge vill jag utrycka min solidaritet med det danska folket och kraftigt fördöma alla försök att tysta den fria debatten, sade Löfven då.

Den finska premiärministern, Alexander Stubb, har i ett pressmeddelande fördömt attackerna. "Dessa attacker riktades mot yttrandefriheten och det öppna samhället. Jag fördömer starkt attackerna".

På Twitter skriver Norges statsminister, Erna Solberg: "Danmark har drabbats av ett avskyvärt våldsangrepp. Våld och terror ska inte begränsa oss."

En minnesstund för de omkomna och sårade planeras att hållas vid Krudttønden med start klockan 20:00 under måndagen, uppger Ritzau.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes