Amnesty: Palestinsk vattenbrist

Publicerad:
Uppdaterad:

Jerusalem. Israel nekar palestinierna rimlig tillgång på vatten medan judiska bosättare på den ockuperade Västbanken har nästan obegränsade mängder, skriver Amnesty International i en rapport.

Israeler använder mer än fyra gånger så mycket vatten som palestinierna, som får i genomsnitt 70 liter per dag och person, enligt rapporten.

Amnesty skriver att "ojämlikheten" är ännu mera uttalad på vissa delar av Västbanken, där bosättningarna använder upp till 20 gånger mer vatten per skalle än de palestinska samhällen i närheten som måste överleva på knappt 20 liter per person och dag.

"Simbassänger, välvattnade gräsmattor och stora konstbevattnande lantbruk i bosättningarna på ockuperad palestinsk mark står i total kontrast till intilliggande palestinska byar vars invånare kämpar för att täcka familjens behov av vatten".

I rapporten sägs också att palestinierna inte får borra nya brunnar eller laga gamla utan tillstånd från israeliska myndigheter, vilket ofta är omöjligt att få.

På Västbanken saknar 180 000 till 200 000 människor tillgång till rinnande vatten och är hänvisade till tankbilar som ofta måste ta långa omvägar eftersom många vägar är stängda för palestinsk trafik.

I Gaza är vattenreservoarer, brunnar, vattenledningar och pumpstationer förstörda sedan vinterns krig, skriver Amnesty.

Mark Regev, talesman för premiärminister Benjamin Netanyahu, tillbakavisar Amnestys uttalanden som befängda och uppger att Israel uppfyller sina skyldigheter från Osloöverenskommelsen, medan palestinierna misslyckats med att möta sitt behov av att återanvända vatten och av en effektiv distribution.

Han säger till Reuters att palestinierna får nästan dubbelt så mycket vatten som Israel är skyldigt att ge dem enligt avtalet.

Israels vattenmyndighet kallar rapporten "minst sagt partisk och felaktig" och säger att det finns en skillnad men att den inte är alls så stor som Amnesty uppger. Enligt myndigheten använder israelerna 408 liter per person och dag och palestinierna 287.

TT-AFP-Reuters

Publicerad: