Stor oppositionssamling i Tbilisi

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Mer än 50 000 oppositionella har samlats i Georgiens huvudstad för att protestera mot president Micheil Saakasjvili.

Demonstranterna möttes på Boris Paitjadze-stadion - Tbilisis största fotbollsarena - för att senare marschera iväg genom staden. Den 26 maj är Georgiens självständighetsdag vilket vanligtvis brukar firas bland annat med en militärparad. I år har dock myndigheterna ställt in sitt paraderande, för att inte riskera sammanstötningar med oppositionen.

– I dag firar vårt folk den här dagen utan Saakasjvili. Snart kommer han inte längre att vara vår president, lovade en av oppositionsledarna, förra talmannen Nino Burdjanadze, i sitt tal på arenan.

Oppositionen har hållit en maratonkampanj mot presidenten ända sedan den 9 april. Tisdagens protest var en av de största hittills sett till antalet deltagare.

– Hela det georgiska samhället kräver omedelbara förändringar i landet. Presidenten och parlamentet borde avgå och nyval hållas, talade en annan av oppositionsledarna, David Berdzenisjvili, enligt nyhetsbyrån Interfax.

Oppositionens missnöje med Saakasjvili beror främst på de fortsatt enorma ekonomiska klyftorna i samhället. Presidenten anklagas dessutom för ett allt mer auktoritärt styre och för att ha provocerat fram fjolårets krig med Ryssland kring utbrytarrepubliken Sydossetien.

TT

Publicerad: