Utrikes

En miljon barn i fängelser

UTRIKES

New York. Omkring tio miljoner människor är fängslade runt om i världen, de flesta av dem under oacceptabla förhållanden.

Uppskattningsvis en miljon av fångarna är barn, en del bara nio-tio år gamla.

Det framgår av en rapport som överlämnats till generalförsamlingen av FN:s högste tortyrutredare Manfred Nowak. I rapporten har han fokuserat på "glömda fängelser" och behandlingen av barn i de många länder han besökt.

I Uruguay kan fångar tvingas tillbringa år i "konservburkar", små metallådor där temperaturen kan nå 60 grader.

Skjuts i benen

Nowak berättade att barn i Lagos, Nigeria, finns bland de över hundra fångar som hålls inspärrade i "tortyrrum". Där används metoder som att fångar skjuts i benen och sedan lämnas utan vård.

De flesta av världens fångar lever under oacceptabla förhållanden, konstaterar FN-utredaren.

– Min gissning är att en klar majoritet av dem lever under förhållanden där deras mänskliga värdighet kränks, säger Nowak, som besökt överbefolkade fängelser i Georgien, Nepal, Sri Lanka och Togo.

I Indonesien och Paraguay lider fångarna inte bara brist på mat och medicin utan tvingas även betala för husrum i fängelsecellerna.

Förlamad kvinna i dödscell

I den forna Sovjetrepubliken Georgien påträffade Nowak en kvinna i en dödscell. Hon hade varit sängliggande i flera år då hon var förlamad.

Enligt Nowak är uppskattningsvis en miljon av fångarna i världen barn, många av dem mycket unga.

Barnen fängslas ofta under långa perioder före rättegång. Många tvingas leva tillsammans med vuxna fångar och riskerar att utsättas för övergrepp.

I länder som Indonesien, Togo och Uruguay används kollektiv bestraffning för att upprätthålla disciplinen bland barnen enligt Nowaks rapport. I Uruguay låses pojkar in i 22 timmar om dagen utan tillgång till toalett.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes