Utrikes

Panetta ser ut att bli ny CIA-chef

UTRIKES

Washington. Leon Panetta blir troligen ny CIA-chef. Det står klart sedan senatens underrättelseutskott godkänt honom, vilket banar väg för att hela senaten senare ska säga ja.

– Han har integriteten, energin och omdömet att se till att CIA klarar av uppdraget att få fram information som är nödvändig för vår nationella säkerhet utan att offra våra nationella värden, sade utskottets ordförande, senator Dianne Feinstein.

Panetta var stabschef i Vita huset under Bill Clintons tid som president och saknar egen erfarenhet av arbete inom underrättelsetjänsten. Vid utfrågningar i kongressen har han klargjort att han kommer att stoppa de kontroversiella metoder som användes av CIA under George W Bushs tid som president.

Panetta lovade att respektera lagen och förbättra relationerna mellan kongressen och CIA, som fått skarp kritik för bristfälliga rapporter inför Irak-kriget och kontroversiella metoder i "kriget mot terrorn".

Han sade att han är motståndare till att utsätta misstänkta terrorister för skendränkningar, en metod som av många anses vara tortyr. Dessutom motsätter sig Panetta att fångar förs till länder där de kan komma att torteras eller tvingas utstå andra övergrepp.

Däremot antydde Panetta att han inte ser någon poäng i att försöka åtala CIA-anställda som använde sig av hårda förhörsmetoder under Bush-eran.

Om Panetta, som nominerats av president Barack Obama, väljs kommer han att ersätta Michael Hayden. Hans närmast överordnade blir i sådana fall den pensionerade amiralen Dennis Blair, chef för nationella underrättelsetjänsten.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes