Utrikes

Serbisk ex-president friad i Haag

UTRIKES

Stockholm. Milan Milutinovic, president i Serbien på 1990-talet när landet fortfarande var en del av Jugoslavien, friades av FN:s krigsbrottsdomstol i Haag från anklagelser om brott mot mänskligheten under kriget i Kosovo 1998-99.

Milutinovic ledde Serbien mellan 1997 och 2002.

FN-domstolen dömde däremot fem andra anklagade - förre biträdande premiärministern Nikola Sainovic, förre försvarsministern Dragoljub Ojdanic, förre överbefälhavaren Nebojsa Pavkovic, förre polisgeneralen Sreten Lukic och förre generalen Vladimir Lazarevic - till långa fängelsestraff på mellan 15 och 22 år för brott begångna i Kosovo.

Dagens domar var de första i FN-domstolen som utfärdats mot serber för kriget i Kosovo.

Den nu 66-årige Milan Milutinovic ansågs vara Slobodan Milosevics "trogna skugga" och efterträdde honom som serbisk ledare 1997, när Milosevic valde att byta stol och bli Jugoslaviens president.

Milutinovic ledde den jugoslaviska delegationen vid förhandlingarna i Rambouillet om Kosovo 1999 och blev populär bland journalister. Leende svarade han på vad som helst och skilde sig därmed från den sammanbitne, bittre Milosevic. Serbiska observatörer sade emellertid ständigt att Milutinovic inte bestämde någonting och att alla beslut togs av Milosevic.

Tillsammans med de dömda hade Milutinovic anklagats för att ha begått brott i syfte att förändra Kosovos etniska sammansättning "för att garantera fortsatt serbisk kontroll över provinsen".

De anklagades för krigsbrott och brott mot mänskligheten, mord på hundratals kosovoalbaner, bland andra kvinnor och barn, och sexuella övergrepp, samt för att ha tvingat bort ungefär 800 000 civila kosovoalbaner och för att ha förstört kosovoalbanska religiösa platser.

Samtliga sex anklagades för att ha planerat och beordrat brotten som begicks av serbiska soldater i Kosovo, för att inte ha förhindrat brotten eller straffat förövarna.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes