Utrikes

Tyskland ger miljoner till Auschwitz

UTRIKES

Berlin. Tyskland bidrar med en miljon euro (motsvarande drygt 11 miljoner svenska kronor) för underhåll av det forna nazistiska koncentrationslägret Auschwitz som ligger utanför Krakow i Polen.

– Tyskland kan inte, och kommer inte att smita från sin plikt, säger en talesman för Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeyer.

Polen vädjade tidigare veckan om bidrag för att kunna bevara dödslägret, där över en miljon judar miste livet under andra världskriget. Enligt premiärminister Donald Tusk har det statliga museet i Auschwitz inte resurserna som behövs.

Tysklands bidrag är dock bara ett första steg i de 120 miljoner euro (1 360 miljoner kronor) som Tusk säger behövs för att skapa den specialfond som ska hejda förfallet.

Lägret, som ligger i södra Polen, omfattar 155 lägerbyggnader, 300 sönderfallande anläggningar och hundratusentals personliga tillhörigheter och dokument - allt utspritt över ett drygt 200 hektar stort område.

Judar från alla delar av Europa mördades i de gaskammare i Auschwitz-Birkenau som nazisterna byggde efter Tysklands erövring av Polen 1939. Många andra i lägret dukade under för svält, slavarbete, sjukdomar eller medicinska experiment.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes