Utrikes

Obama: Ingen lång tid i Afghanistan

UTRIKES

Washington. USA har ingen önskan om någon långsiktig militär närvaro i Afghanistan, trots planerna att skicka fler soldater till det krigshärjade landet. Det sade USA:s president Barack Obama på fredagen.

Obama sade i en intervju för tv-bolaget PBS att det är viktigt att framhålla att USA inte har ambitionen att hålla sig kvar i Afghanistan, eftersom befolkningen där genom historien har avvisat vad den ser som ockupationsstyrkor.

– Vi måste ha den historien i åtanke när vi funderar över vår strategi, sade presidenten.

Han har givit order om att ytterligare 17 000 USA-soldater ska skickas till Afghanistan, och ser över den amerikanska insatsen i landet. USA:s engagemang bör innehålla mer än militära styrkor, sade han.

Han ville inte ange när de amerikanska soldaterna ska ha lämnat Afghanistan.

– Innan vi har en klar strategi, så kan vi inte ha en klar reträttplan, sade han.

– Mitt mål är att få hem de amerikanska soldaterna så fort som möjligt utan att lämna en situation som tillåter potentiella terrorattacker mot USA, tillade han.

Tidigare under fredagen lade Obama fram sin plan för tillbakadraget av de amerikanska styrkorna från Irak. De stridande förbanden ska ha lämnat landet senast i augusti nästa år. En styrka på mellan 35 000 och 50 000 ska stanna i Irak för att utbilda den irakiska armén och utföra "begränsade anti-terroristinsatser".

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes