Utrikes

EU lanserar räddningsplan för hajen

UTRIKES

Bryssel. Hajarna är ett hotat släkte. Därför föreslår EU-kommissionen en särskild räddningsplan.

Hajfisket har stadigt växt sedan mitten av 1980-talet, också i EU. Varje år tar EU-fiskare upp 100 000 ton av olika hajarter, främst i Atlanten, men också i Nordsjön.

En orsak är att efterfrågan från den asiatiska marknaden ökat snabbt. Där är hajfenssoppa en delikatess, men hajen dyker även upp på europeiska matbord, både i portugisisk caldeirada och brittisk fish and chips. Men ofta tas hajen upp som bifångst, när fiskaren är ute för att fånga annan fisk.

"Hajar är mycket känsliga för överfiske och det kan få mycket allvarliga konsekvenser om hajbestånden utfiskas, inte bara för hajarna utan också för de marina ekosystemen och för fiskarna själva", skriver EU:s fiskekommissionär Joe Borg i en kommentar till beslutet att införa en särskild skyddsplan, som även gäller besläktade arter som rockor.

Planen innehåller till exempel begränsningar eller förbud mot att ta upp haj i vatten som anses särskilt känsliga, förbud på sikt mot att kasta tillbaka haj i havet om den inte har en chans att överleva, åtgärder för att minska bifångst av haj och mer kontroll av att hajfensförbudet efterlevs. 2003 infördes ett EU-förbud mot att bara skära av fenorna på hajen och sedan kasta tillbaka resten i havet.

Förslaget går nu vidare till EU:s fiskeministrar och till EU-parlamentet.

TT:s korrespondent

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes