Utrikes

Tidning ber om ursäkt för apteckning

UTRIKES

New York. Kvällstidningen The New York Post ber om ursäkt för att man publicerat en skämtteckning som enligt vissa liknar president Obama vid en schimpans.

Teckningen - som publicerades på tidningens ledarsida i onsdags - föreställer en schimpans som skjutits i ihjäl av två poliser. En av poliserna säger: "Nu måste de hitta någon annan som kan utforma nästa stimulanspaket". Teckningen knyter ihop två aktuella händelser: regeringens senaste stimulanspaket som kom i tisdags och en händelse i delstaten Connecticut i måndags då polisen sköt ihjäl en schimpans sedan den skadat en människa och attackerat en polisbil.

"Stoppa rasismen!"

Trots att The New York Post dagen efter publiceringen bad om ursäkt samlades demonstranter ledda av människorättsaktivisten Al Sharpton utanför tidningsredaktion och skanderade "Stoppa rasismen nu". De krävde att tidningens ägare, mediemogulen Robert Murdoch, grips och ställs inför rätta.

Al Sharpton anser att det är uppenbart att schimpansen i teckningen syftar på Obama.

– Jag antar att de trodde att vi var schimpanser, men de kommer att upptäcka att vi är lejon, sade Sharpton som planerar ytterligare en demonstration mot tidningen under fredagen.

En av demonstranterna menade att teckningen gestaltar farhågan att Barack Obama kommer att mördas, ett scenario som oroar många amerikaner.

– Det faktum att de ritat en apa med skottskador i bröstet lyfter fram idén om ett mord, sade demonstranten Peter Aviles.

Tidningen anser att skämtteckningen syftar på regeringspolitiker i Washington i allmänhet och inte specifikt på Obama.

I en ledarkommentar skrev tidningen att "Den (teckningen) drev med dåligt skrivna stimulanspaket" och "Ibland är en skämtteckning bara en skämtteckning, även om opportunister försöker göra den till något annat".

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes