Utrikes

Kuppförsök avvärjt i oljenation

UTRIKES

Malabo. Ett kuppförsök slogs ned på tisdagsmorgonen i det afrikanska oljelandet Ekvatorialguinea.

Regeringen i Malabo på ön Bioko i Guineabukten bekräftade i en kommuniké de rykten som cirkulerat under förmiddagen om att en väpnad grupp hade angripit presidentpalatset.

Flera stadsbor, diplomater och anonyma källor hade under dagen rapporterat om häftig skottlossning i tre timmar i närheten av presidentpalatset. Enligt presidentens kansli hade armén frampå dagen full kontroll över situationen. En poliskälla sade att en misstänkt legosoldat hade dödats och en gripits. Flera ska ha sårats och en av de båtar de kommit med uppges ha sänkts, varvid några ombord ska ha drunknat. En del av angriparna uppges ha lyckats ta sig in i staden och försvinna där.

Under förmiddagen upprättade armén vägspärrar runt om i huvudstaden och kontrollerade alla bilar. Statlig radio och tv sände som vanligt men de flesta affärer, banker och kontor i Malabo var stängda.

En regeringstalesman sade enligt den spanska nyhetsbyrån EFE att attacken genomförts av en av de många väpnade grupper som är aktiva i oljeområdena i Guineabukten. Sådana grupper är ständigt aktiva i Nigeria och har även tidigare riktat attacker mot Ekvatorialguinea och Kamerun.

Ekvatorialguinea var ett utfattigt land innan oljan upptäcktes och började exploateras i stor skala för ett tiotal år sedan. Nu är landet den tredje största oljeproducenten i Afrika söder om Sahara och har i en rad år haft en makalös ekonomisk tillväxt. Det är samtidigt en av Afrikas värsta diktaturer och styrs sedan 1979 av den närmast enväldige presidenten Teodoro Obiang Nguema. De flesta tunga poster i samhället kontrolleras av hans anhöriga och släkt.

Obiang kom själv till makten genom en blodig kupp mot sin egen farbror och har lyckats avvärja flera tidigare kuppförsök mot sig själv. Det senaste bekräftade kuppförsöket var 2004 och ledde till långa fängelsestraff för ett antal legosoldater. Förre brittiska premiärministern Margaret Thatchers son Mark fälldes av en sydafrikansk domstol för inblandning i försöket att störta president Obiang.

TT-AFP-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes