Utrikes

Avvisar flyktingar - trots FN-vädjan

UTRIKES

Asien. Thailand, Indonesien och Malaysia kommer att fortsätta avvisa båtflyktingar som försöker ta sig i land - trots FN:s vädjan om en akut insats för att lösa den humanitära krisen.

Flera tusen flyktingar, de flesta av dem från den förtryckta muslimska minoriteten rohingya i Burma, tros befinna sig ute till havs i den Bengaliska viken. Många av dem i överfulla båtar, utan tillgång till mat och vatten.

Efter att Thailand stängt gränserna anlände i veckan runt 2 000 båtflyktingar till Indonesien och Malaysia, som nu anslutit sig till Thailands hårdföra linje.

– Indonesien, Malaysia och Thailand har beslutat att inte ta emot båtflyktingar, säger Werachon Sukhondhapatipak, talesperson för den thailändska militärjuntan, till nyhetsbyrån Reuters.

På onsdagen kom uppgifter om ytterligare en båt med 500 personer utanför ön Penang i norra Malaysia.

– Vi får rapporter om att deras situation är desperat, men vi är osäkra på om de kommer att släppas i land, säger Zafar Ahmad, på organisationen Myanmar Ethnic Rohingya Human Rights Organization, till AP.

FN:s flyktingorgan UNHCR har uttryckt kraftig oro för situationen och kräver att en regional räddningsinsats inleds.

– Den högsta prioriteten måste vara att rädda liv och ge humanitär hjälp, säger Vivian Tan, talesperson för UNHCR, till AFP.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes