EU avbryter förhandlingar med Kiev

Publicerad:
Uppdaterad:

Kiev. Samtidigt som den ukrainska oppositionen genomförde ännu en massdemonstration i Kiev meddelade EU att man avbryter arbetet med ett avtal med Ukraina. Oppositionen fick amerikanskt stöd när förre presidentkandidaten John McCain talade på Självständighetstorget.

Omkring 300 000 personer samlades på söndagen i Ukrainas huvudstad Kiev för att på nytt protestera mot regeringens beslut att inte underteckna ett samarbetsavtal med EU. Oppositionsledare hade kallat till demonstrationen på Självständighetstorget, som i tre veckor har varit ockuperat av demonstranter som motsätter sig president Viktor Janukovytjs politik att närma sig Ryssland på bekostnad av starkare band med EU.

"Saknar verklighetsförankring"

EU:s utvidgningskommissionär Stefan Füle meddelade att man avbryter arbetet med att få till stånd ett samarbetsavtal med Ukraina. Stefan Füle meddelade på Twitter att den ukrainska regeringens argument för att förbättra villkoren "saknar verklighetsförankring".

Füles kommentar antyder att Bryssel tappat tålamodet med Kievs krav på ekonomiskt stöd från EU och att man dras in i en tävlan med Ryssland om vem som erbjuder Ukraina mest pengar.

Ukrainas regering sade också på söndagen att man hoppas kunna få köpa rysk gas till lägre priser efter president Janukovytjs möten med Kreml i tisdags.

Amerikanskt besök

Den amerikanske republikanske senatorn och förre presidentkandidaten John McCain och hans demokratiske kollega Chris Murphy kom på söndagen till Kiev och träffade bland annat den fängslade oppositionsledaren Julia Tymosjenkos dotter Jevgenija. Därefter talade McCain på Självständighetstorget.

John McCain sade inför de tusentals på torget att Ukrainas framtid ligger i Europa.

– Ukraina kommer att göra Europa bättre och Europa kommer att göra Ukraina bättre, sade McCain.

McCain underströk Ukrainas rätt att "fritt och oberoende bestämma sitt eget öde."

McCains närvaro på oppositionsmötet visar tydligt att Ukraina åter befinner i centrum för en dragkamp mellan öst och väst.

TT-Reuters

Publicerad: