Utrikes

Separatistplan mot Markusplatsen

UTRIKES

Rom. Med vapen från den albanska maffian och en modifierad schaktmaskin planerade en grupp italienska separatister att ta över Markusplatsen i Venedig. Nu misstänks de för terrorbrott.

En grupp på 24 radikala separatister från Lombardiet, Sardinien och Venetien greps på onsdagen misstänkta för terrorism och "undergrävande av det demokratiska statsskicket".

Deras plan ska ha varit att "befria" Markusplatsen i Venedig med hjälp av vapen från den albanska maffian samt en "stridsvagn" i form av en ombyggd schaktmaskin. Därefter planerade de att tillsätta en egen regering.

Ytterligare 27 personer utreds.

Bland de gripna finns den före detta parlamentsledamoten Franco Rocchetta från populistpartiet Lega Nord. Han ligger bakom en folkomröstning på internet förra månaden där 89 procent av de invånare i Venedig som deltog röstade för att bryta sig loss från Italien och bilda en egen stat. Omröstningen var inte juridiskt bindande och gick att manipulera, men visar ändå hur starka de separatistiska strömningarna är i området.

I förundersökningsmaterialet finns utskrifter av telefonsamtal där en av de misstänkta beskriver hur 800 separatister med gasmasker och automatvapen skulle ockupera Markusplatsen. Han hörs också säga:

– Vi ska skapa ett klimat av verklig rädsla. Det kommer att bli kul.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes