Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Inga konkreta beslut om flyktingar

Publicerad 2013-10-25

Stockholm. På EU-toppmötets sista dag kommer den EU-kritiska debatten i Storbritannien tas upp. Sist avhandlades den brännheta frågan om vad som ska göras åt situationen för migranter kring Medelhavet.

Rent konkret fattades inga särskilda beslut om flyktingsituationen på toppmötet. EU-ledarna beslutade i stället att återkomma till saken på toppmötet i december och i juni nästa år.

– Det är mer hänvisning till vad som ska följa längre fram, konstaterar statsminister Fredrik Reinfeldt om slutsatserna från toppmötet.

I slutsatserna står att EU:s gränskontrollbyrå Frontex ska stärkas, men inte hur. Det var inte heller något som diskuterades i detalj.

– Det är väldigt oklart vad det innebär, säger Reinfeldt.

Inför diskussionen hade framför allt länder som Italien, Malta och Grekland legat på för ett mer "solidariskt" hanterande av flyktingströmmarna. Resultatet är att den arbetsgrupp för Medelhavet som dragits igång efter Lampedusa-katastrofen ges i uppdrag att reda ut vilka åtgärder som borde prioriteras för ett "mer effektivt användande av politik och verktyg".

Italiens premiärminister Enrico Letta, som efter Lampedusa-katastrofen såg till att migrantsituationen placerades på toppmötets dagordning, är trots allt nöjd med det sätt som frågan behandlades på.

– Det här var ett uttalande av solidaritet. Till sist, efter alldeles för många år av passivitet, har EU tagit upp det här temat. Det var väldigt viktigt för oss, konstaterar Letta på sin presskonferens efter toppmötet.

– Det här är en europeisk fråga - inte en italiensk, inte en maltesisk eller ens en Medelhavsfråga.

En mindre grupp regeringschefer inledde den avslutande toppmötesdagen i Bryssel redan i ottan med att diskutera tänkbara avregleringar för att underlätta för företagandet i EU. Mötet, initierat av den brittiske premiärministern David Cameron, samlade bland andra Fredrik Reinfeldt, Finlands Jyrki Katainen och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso.

Mötet ses främst som en del av den EU-kritiska debatten i Storbritannien, där den nuvarande regeringen länge har talat för ett mindre och enklare EU, medan en stor del av opinionen helst vill lämna unionen helt och hållet. En folkomröstning har utlovats av Cameron till 2017 - om regeringen sitter kvar efter nästa val.

TT