Orban utropar sig som segrare

Budapest. Ungerns premiärminister Viktor Orban har utropat seger i parlamentsvalet. Hans konservativa parti Fidesz väntas få 134 mandat vilket innebär två tredjedelars majoritet.

Högerextrema Jobbik fortsätter samtidigt sin frammarsch.

– För första gången sedan kommunismens fall så kommer en höger-mittenregering att styra två mandatperioder i rad, njöt parlamentsledamoten Gergely Gulyás från Orbans parti Fidesz i ungersk tv i kväll.

Då hade rösträknandet kommit ungefär halvvägs och var tydligt på väg att bekräfta det som vallokalsundersökningarna redan visat: konservativa Fidesz låg på nästan 50 procent av rösterna, mot drygt 20 för både den samlade vänsteroppositionen, Kormanyvaltas, och högerextrema Jobbik. Längre bak låg miljöpartiet LMP och cirklade på 5-procentsspärren.

Orban och hans Fidesz har fått ekonomin i Ungern att växa igen efter djupa krisår. Samtidigt har oppositionen - och många gånger även EU - skarpt kritiserat de styrande för inskränkt mediefrihet och stärkt kontroll över rättsväsendet.

50-årige Orban tycks dock kunna skaka av sig det mesta.

– Vi har förvandlat ett gammalt skrälle med punkterade hjul till en racerbil, även om halva världen har attackerat oss, sade han vid ett gigantiskt valmöte förra veckan.

Bakom Fidesz var framför allt Jobbik söndagens valvinnare. Partiet fick gott betalt för att ha tonat ned sig en aning i valkampanjen, även om antisemitismen och antiziganismen fortfarande är stark.

TT:s korrespondent

Publisert: