Utrikes

Miljarder till våldets Afghanistan

UTRIKES

Tokyo. Afghanistan får inte hamna "i tumult" när de utländska styrkorna lämnar landet nästa år. Därför gav deltagarna i söndagens givarkonferens i Tokyo 16 miljarder dollar till det sargade landet.

– Säkerheten i Afghanistan kan inte enbart mätas i frånvaron av krig, underströk USA:s utrikesminister Hillary Clinton vid givarkonferensen.

De motsvarande 112 miljarder kronorna ska betalas ut fram till 2015 från omkring 80 deltagande länder och organisationer. De räcker för att täcka de underskott som Världsbanken och den afghanska regeringen beräknat, men de ges med förbehåll: det krävs reformer för att motverka korruption, och Clinton underströk vikten av att arbeta för kvinnors rättigheter.

Men samtidigt som konferensen pågick kom uppskakande uppgifter från byn Qimchok i provinsen Parwan, inte långt från huvudstaden Kabul. En nyinspelad video därifrån visar hur en taliban framför ett hundratal jublande män skjuter ihjäl en kvinna som var anklagad för äktenskapsbrott. "Det är Allahs order att hon ska avrättas," säger en man i videon.

Offentliga avrättningar är en smärtsam påminnelse om Afghanistan under talibanernas styre mellan 1996 och 2001.

– Den här kvinnan var inte skyldig, talibanerna är skyldiga, sade Parwans guvernör Basir Salangi till Reuters.

I söder tog en rad bomber och attacker ytterligare minst 26 liv under söndagen.

TT-Reuters-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes